Beste kwaliteit ‒ Verkoop via dealers ‒ Korte levertijden
Dealers
Banner met werknemers die BP® HACCP-kleding dragen voor voedselhygiëne.
DIN 10524

Norm DIN 10524 

Levensmiddelenhygiëne - Werkkleding in levensmiddelenbedrijven 

Met het oog op de toenemende eisen van consumenten en wereldwijde handelsnetwerken was er behoefte aan een uniforme norm om het risico op besmetting door ongeschikte werkkleding te minimaliseren. Tegen deze achtergrond werd DIN 10524 gecreëerd, die essentieel is voor de levensmiddelenhygiëne en werkkleding in levensmiddelenbedrijven. Het specificeert namelijk de vereisten voor geschikte en schone werkkleding. 

De DIN 10524-norm bevat niet alleen hygiënevereisten, maar ook aanbevelingen voor de keuze, het gebruik en de reiniging van kleding. De werkkleding die voldoet aan de norm wordt grotendeels bepaald door het hygiënerisico in de betreffende voedselproductie.

Een vrouw en een man staan naast elkaar in lichtblauwe HACCP-werkkleding en glimlachen.

Vragen en antwoorden over EN 10524* 

Wat is EN 10524? 

DIN-norm 10524 beschrijft de wettelijke vereisten voor werkkleding in de voedselproductie. Er wordt uitgelegd hoe werkkleding voor de voedingssector moet worden gemaakt, geselecteerd, gebruikt en opnieuw verwerkt, rekening houdend met de specifieke vereisten van elke werkplek. 

Het doel is om negatieve invloeden op voedsel door ongeschikte werkkleding te voorkomen en de hygiëne bij het omgaan met voedsel te optimaliseren. De DIN 10524-norm helpt daarom levensmiddelenfabrikanten, textieldienstverleners en textielreinigingsbedrijven om te voldoen aan de wettelijke vereisten en maakt het zo eenvoudiger om hygiënisch perfecte omstandigheden te handhaven bij de omgang met levensmiddelen met betrekking tot werkkleding. 

Hier vindt u een grote selectie werkkleding voor levensmiddelenbedrijven die voldoet aan DIN 10524.


Hoe kan DIN 10524 worden geïntegreerd in bestaande HACCP-systemen? 

DIN 10524 kan naadloos worden geïntegreerd in bestaande HACCP- en ISO-systemen door het als extra controlepunt te verankeren in de risicoanalyse en gevarenbeoordeling. In HACCP-concepten wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de speciale vereisten voor werkkleding als preventieve maatregel om potentiële besmettingsbronnen te identificeren en specifiek te controleren. 

Binnen ISO-gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen kan de naleving van DIN 10524 worden gecontroleerd als onderdeel van regelmatige interne audits en managementbeoordelingen. Door specifieke SOP's (Standard Operating Procedures) op te stellen voor selectie, reiniging en vervangingsintervallen, wordt de normconforme omgang met werkkleding gedocumenteerd en voortdurend verbeterd. Op deze manier ondersteunt de norm niet alleen de naleving van wettelijke vereisten, maar draagt deze ook bij aan de optimalisatie van de algehele levensmiddelenhygiëne.

Een man draagt grijze Haccp-kleding en kijkt in de camera met zijn handen op zijn bekken.

Welke risicoklassen zijn er in DIN 10524? 

Hoe werkkleding moet worden uitgerust, hangt in de eerste plaats af van het hygiënerisico bij de productie van voedsel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende drie risicoklassen: 

DIN 10524 - Risicoklasse 1: 

  • Lage eisen voor de beschermende functie van werkkleding (laag hygiënerisico): Behandeling van niet bederfelijke levensmiddelen of ingrediënten. Het product wordt verwerkt of gewassen door de fabrikant of consument. Verandering van werkkleding in de voedselproductie in klasse 1 is meestal wekelijks, eerder wisselen kan nodig zijn als de kleding vuil is. 
  • Toepassingsgebieden Risicoklasse 1: Gebruik in de farmaceutische, cosmetische of voedingsmiddelenindustrie, bijv. fruit, groenten, verse vis, meel (malen) kruiden, specerijen, verpakt diepvriesvoedsel, deegwaren, potten, blikken.


DIN 10524 - Risicoklasse 2: 

  • Hoge beschermende functie van werkkleding vereist (hoog hygiënerisico): Hantering van onverpakte, bederfelijke levensmiddelen of ingrediënten. Vooral als het voedsel niet verder wordt verwerkt en micro-organismen zich erin of erop kunnen vermenigvuldigen. Werkkleding moet over het algemeen dagelijks worden vervangen, maar kan eerder nodig zijn als deze vuil is.
  • Toepassingsgebieden Risicoklasse 2: Gebruik in de farmaceutische, cosmetische of voedingsmiddelenindustrie, bijv. onverpakt voedsel, worst, kaas, salades, gebak, frisdranken, alcoholische dranken, snoepgoed, zouten/roken, fermenteren, conserveren.


DIN 10524 - Risicoklasse 3:

  • De beschermende functie van werkkleding moet zeer hoog zijn (hoogste hygiënerisico): Hantering van onverpakte, eetbare, bederfelijke levensmiddelen (die niet meer verwarmd worden). Werkkleding in de voedselproductie van klasse 3 moet dagelijks worden vervangen; als de kleding vuil is, moet deze ook tussendoor worden vervangen. 
  • Toepassingsgebieden Risicoklasse 3: Gebruik in de farmaceutische, cosmetische of voedingsmiddelenindustrie, bijv. vis, tartaar, kant-en-klare salades, gekoelde kant-en-klaarmaaltijden, ijs, zuivelproducten. 


*Aangezien dit beknopte samenvattingen zijn van verplichte gezondheids- en veiligheidsnormen op het werk, beweert dit artikel niet dat het een volledige weergave is van de vereisten die in de normen zijn vastgelegd. Hoewel dit artikel regelmatig wordt herzien door onze experts, kunnen we niet garanderen dat de informatie up-to-date en correct is.

DIN 10524
Werkkleding voor voedingsbedrijven
Wilt u uw medewerkers uitrusten met HACCP-kleding die voldoet aan de normen? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op
Twee mannen staan naast elkaar en dragen HACCP-kleding in het groen.
BP® NIEUWSBRIEF
Vouchers, uitverkoop, nieuwe producten en nog veel meer
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een GRATIS VERZENDBON. U zult ook als eerste op de hoogte zijn van verkoopacties, nieuwe producten of speciale online aanbiedingen.
Nieuwsbrief abonneren
Een vrouw draagt witte HACCP-werkkleding en lacht naar de camera.