Beste kwaliteit ‒ Verkoop via dealers ‒ Korte levertijden
Dealers
Banner met man in BP® beschermende kleding (PBM).
EN 14058

EN 14058 

KLEDING VOOR BESCHERMING IN KOELE OMGEVINGEN 

Beschermende kleding conform de EN 14058 norm speelt een cruciale rol in de werkomgeving, vooral in koele werkomgevingen waar bescherming tegen kou en andere omgevingsinvloeden van het grootste belang is. De EN 14058-norm specificeert vereisten voor beschermende kleding die specifiek ontworpen is voor gebruik in koele omgevingen. 

Deze norm dient niet alleen om de drager te beschermen tegen de negatieve effecten van lage temperaturen, maar houdt ook rekening met factoren zoals comfort, bewegingsvrijheid en ademend vermogen. In het volgende nemen we de vereisten en eigenschappen van beschermende kleding volgens EN 14058 onder de loep en benadrukken we het belang van deze norm voor werkomgevingen waar bescherming in koele omgevingen cruciaal is. 

Klik hier om direct naar beschermende kleding tegen kou volgens EN 14058 te gaan!

Logo EN 14058

Vragen en antwoorden over EN 14058*

WAT BETEKENT DE NORM EN 14058? 

De norm EN 14058 specificeert de vereisten voor beschermende kleding om het lichaam te beschermen tegen koude omgevingen. Een koude omgeving wordt in de norm gedefinieerd als een mogelijke combinatie van vochtigheid en wind bij temperaturen van -5 °C en hoger.

Beschermende kleding binnen het bereik van deze norm omvat broeken, jassen, vesten, mantels en ook verwijderbare thermische voeringen. Hieronder vallen geen schoenen, handschoenen of aparte hoofddeksels. Bovendien zijn koudewerende kledingsystemen uitgesloten van deze norm.

 

WELKE TESTMETHODEN STAAN ER IN EN 14058? 

De norm EN 14058 definieert onder andere de bepaling van de thermische weerstand. Hoe lager de warmteweerstand Rct-waarde, hoe gemakkelijker de door de persoon geproduceerde warmte door de kleding naar buiten dringt.


Luchtdoorlaatbaarheid (AP) 

Er zijn 3 mogelijke klassen: 

  • Klasse 1 materialen zijn geschikt voor lage luchtsnelheden van minder dan 1 m/s, zoals die voorkomen in koele binnenruimtes. 
  • Klasse 2 materialen zijn geschikt voor luchtsnelheden van minder dan 5 m/s.
  • Klasse 3 materialen zijn voor hoge luchtsnelheden ≥ 5m/s, bijvoorbeeld voor buitenactiviteiten. 

Een man draagt Multinorm beschermende kleding in oranje en zwart. Op de achtergrond is een windturbine te zien.

HOE WORDT KOUDEBESCHERMING OP DE KLEDING/HET PICTOGRAM VERMELD?

"y1" komt overeen met de klasse van de thermische weerstand Rct (m² K/W). Hoe hoger de klasse, hoe beter de isolatie:

Weerstand tegen waterdoorlaatbaarheidRct (m² K/W)
Klasse 10,06 ≤ Rct < 0,12
Klasse 20,12 ≤ Rct < 0,18
Klasse 30,18 ≤ Rct < 0,25
Klasse 40,25 ≤ Rct

"y2" komt overeen met de luchtdoorlaatbaarheidsklasse, AP (mm/s). Hoe hoger de klasse, hoe beter de luchtdichtheid en de isolatie:


Luchtdoorlatenheid AP (mm/s)
Klasse 1100 < AP
Klasse 25 < AP ≤ 100
Klasse 3AP ≤ 5

"y3" komt overeen met de basis thermische isolatie Icler (optioneel voor klasse 1-3).

"WP" komt overeen met de waterdoorlaatweerstand (optioneel). Als er geen test is uitgevoerd, worden de letters "y" en "WP" vervangen door "x".


WAT ZIJN DE TOEPASSINGSGEBIEDEN VAN DE NORM EN 14058?

Beschermende kleding in overeenstemming met EN 14058 wordt altijd gebruikt bij het werken in koele, tochtige omgevingen en buiten. Dit kan in verschillende bedrijfstakken zijn, zoals de bouw (wegenbouw, bouw, civiele techniek), handel, afvalbeheer, transportbedrijven, spoorwegen, logistiek, energievoorziening, landbouw etc.

Een vrouw draagt beschermende kleding van Multinorm. Op de achtergrond zijn een windturbine en zonnepanelen te zien.

Wat is het verschil tussen EN 14058 en EN 342?

De norm EN 14058 beschrijft beschermende kleding voor matige kou, doorgaans in omgevingen boven de –5 °C. Deze kleding wordt vooral gebruikt bij werkzaamheden waarbij slechts een korte blootstelling aan kou of een licht gekoelde omgeving voorkomt – zoals in magazijnen, bij bezorgdiensten of bij buitenwerk in het voor- of najaar. De kleding is meestal licht, ademend en comfortabel om te dragen.

Daarentegen regelt de norm EN 342 de bescherming tegen extreme kou, zoals in koelhuizen, diepvrieslogistiek of op winterse bouwplaatsen. Deze kleding biedt aanzienlijk meer thermische isolatie en beschermt betrouwbaar bij temperaturen ver onder de –5 °C. Ze wordt vaak als onderdeel van een meerlagig kleding­systeem gedragen en is bedoeld voor langdurig verblijf in koude omgevingen. Terwijl EN 14058 geschikt is voor kortstondige blootstelling aan matige kou, is EN 342 ontworpen voor professioneel gebruik onder langdurige en extreme koudeomstandigheden.


* Omdat het hier gaat om verkorte samenvattingen van bindende veiligheidsnormen op het werk, is deze tekst niet bedoeld als volledige weergave van de eisen uit de normen. Hoewel deze tekst regelmatig door onze experts wordt herzien, kunnen wij geen garantie geven op de actualiteit en juistheid van de verstrekte informatie.

 

BP® NIEUWSBRIEF
Vouchers, uitverkoop, nieuwe producten en nog veel meer
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een GRATIS VERZENDBON. U zult ook als eerste op de hoogte zijn van verkoopacties, nieuwe producten of speciale online aanbiedingen.
Nieuwsbrief abonneren
Een vrouw draagt beschermende kleding van Multinorm. Op de achtergrond zijn een windturbine en zonnepanelen te zien.
TEAM UITRUSTING GEWENST?
U wilt een heel team of bedrijf uitrusten met PBM's en hebt ondersteuning nodig bij het selecteren en samenstellen van beschermende kleding die voldoet aan de normen?
NEEM CONTACT OP
Een team van vijf mensen draagt HiVis-kleding op spoorrails.